Thursday, May 7, 2015

Happy Birthday Mom!

Assalamualaikum wbt.

As usual, i woke up at 4.00am this morning, grabbed my handphone and look at the whatssapp icon. Aha...got wassap n i clicked it. Turnout to be a wassap from Faizal mentioning that he's packing up as he has to rush back to hometown, that doctor has been calling all siblings due to the critical condition of his mother. Hmm....pity on u bro, may ALLAH ease everything for u. Just keep calm and doa. Yup...doa is the best thing to do.

Well, this thing took place in the early of this very important day for me. Yeah....it's 7th of May n what happen today? See....if my Yang Teramat Mulia Allahyarhamah Mother still alive, she'll be 80 years old today. Yup, coz today is her birthdate. She was born 80 years ago, in 1935, at Lubuk China, Negri Sembilan. Born to a couple of Majid Bin Rashid and Menah @ Burok Binti Muat at Kampung Semin, Lubuk China, NS. She was given a name as Puteh Binti Majid and then change her name to Azizah. Why it was change? I don't know...i have never ask why.

My mom has 7 siblings, 5 men and 2 women. His elder brother, Allahyarham Tn Haji Zainal Bin Majid, her younger sister Allahyarhamah Jamilah Binti Majid, her younger brothers Tn Haji Maarof Bin Majid, Tn Haji Harun Bin Majid, Tn Haji Abu Bakar@Md. Zin Bin Majid, her youngest sister Pn Hajjah Rosnah@Juriah Binti Majid and her youngest brother Allahyarham Zainudin@Senin Bin Majid.

My mom got married at the early age. There's bit of rebellious act from my mom when she was told that she is going to get marry to someone that she never knew of. Well, i don't know...maybe mom has her own sweet heart that time. I don't know.....but then she were married to my Allahyarham Yang Teramat Mulia Ayahanda Haji Yahya Bin Hassan. Dad is a handsome man and maybe that's the reason why mom keep quiet and accepted the marriage....heh...heh...and then out the 10 of us.

Aku x ingat about me masa aku kecik2 as my mom jarang dok cerita pasai kami masa kecik. Tapi bila dah masuk sekolah rendah, aku ingat la jugak karekter mom aku ni. Dia mmg sgt garang dgn kami ataupun dgn kawan2 kami. Ramai kawan2 kami yang takut dgn my mom. Selalunya kami akan baca quran dgn my mom everyday lepas maghrib without miss. The three of us, aku, uji and ani. Dik Lan is still small masa tu, so he escaped from Alcatraz la. Aku yg paling besaq masa tu....jadik uji dgn ani kena buli la dgn aku. Depa baca quran, aku tengok tv. Bila mak mai, kelam kabut la aku baca quran...heh...heh...

Lepaih tu, bila petang dan selalunya hari Jumaat la....kami kena tidoq pasai mlm tu nak tengok cerita melayu. Tapi aku tengok paper dulu, rancangan tv. Kalu malam tu cerita hantu, petang tu aku x tidoq la. buat-buat baring, paih tu bila mak dah lena, aku pon bangkit p trun main kat bawah rumah. Bila kena jerit, berlari balik la ke ataih rumah and tidoq....heh...heh....Ni cerita masa kami dok di Pondok Polis Rantau Panjang, Selama, Perak. Tanah tumpahnya darahku!. Then, bila dah pindah ke Berek Polis Sungai Petani, Kedah, aku ingat lagi masa first day nak p register aku kat Sek. Ren. Ibrahim, Sungai Petani...mak bawak aku. As usual, mak akan dressing mcm slalu la....baju Kedah dgn kain batik n tudung kepala. Muka akan sapu bedak....so, org Sg Petani kata org kampung la.

Well, mak aku x pedulik semua tu. Dia pegang tangan aku and bawak p register aku untuk masuk Darjah Lima sek tu. So, kerani tu sruh aku and mom tgu kat Bilik Guru Besar, Mr. Chong. Then, dia panggey kami masuk and tanya sikit2 lah kat aku n mom. Paih tu, dia tengok kami ataih bawah and then tengok report card aku dari sekolah lama dulu....mungkin dia macam x percaya kot sbb aku slalu dapat no 1 masa kat sekolah lama ku, Sek. Ren. Keb. Rantau Panjang, Selama, Perak...sekolah aku dengan Ucop Ghani dulu. So, dia kata aku kena masuk Darjah 5 Merah. Whoa....kemain seronok aku. Sbb dari sekolah lama lagi aku dok duduk kelas merah ni. Dari darjah satu sampai empat.....kelas merah kat sekolah lama aku ialah kelas A.

So, aku pon masuk la kelas tu n jumpa Cikgu Chan. Masa tu ada dua cikgu Chan kat SRI tu...cikgu kelas aku Cikgu Chan Pendek and sorg lagi cikgu kelas 5 Biru, Cikgu Chan Panjang. Then, mak balik n tinggai aku sorg2. Rupanya kelas 5 Merah kat SRI ni ialah kelas 5E....iaitu kelas paling corot. Hahaha.....damned! Mentang2 aku mai dari kampung.....tapi x pa. Aku kena jadik Ketua Kelas n Cikgu Chan selalu jugak puji aku rajin. Heh...heh.....tahun tu aku sit for Ujian Peperiksaan Penilaian Darjah 5. Sekarang ni known as UPSR la. and you know what, SRI dapat 16 org students yang score straight 5A's. 14 dari kelas 5A (Kuning), 1 dari kelas 5C (Hijau) and 1 dari kelas 5E (Merah) and that fellow from 5E is none other than? Me! Yesssss......hahaha.....terdiam Mr Chong The Gurubesar. Then, naik darjah 6 aku kena tukaq p kelas 6 Kuning iaitu 6A. My mom was so proud of me and ayah too!

My mom adalah tukang masak yang terbaik. Dia tau masak semua jenis masakan dari utara Semenanjung sehingga lah ke Pantai Timur Semenanjung. You name it, u'll get it. Air tangan mak mmg cukup superb! Kurniaan ALLAH padanya...kami ni x pernah komplen apa yang masak. Semuanya laju je masuk mulut kami. Alhamdulillah.....yang paling aku suka ialah nasi lemak mak. Mak akan buat nasi lemak dgn sambal tumis lemak...fuh! terangkaik yop......sambal tumis tu mak akan campoq santan sikit. Buleh kata semua sambal tumis mak akan campoq santan sikit. Memang nallarekek sambal tumis mak. Teringat lagu Suhaimi Meor Hassan....."sambal tumis ikan bilis, sambal belacan, gulai tempoyak, panggang ikan haruan....". Tapi mak kalu buat gulai tempoyak, mak akan buat ikut stail dia, bukan stail org Perak. Mak akan masak lemak cili api dan dicampur tempoyak....fuh...heaven aa. Campoq kicap sikit....tu dia aih, berkecoq ayaq lioq!

Mak juga akan buat kueh raya dia sendiri. Aku teringat masa tu betapa mak dengan gigihnya pukul telur dan tepung utk buat bahulu. Aku macam biasala....kena buat keja tu. Bulan puasa, dengan panaihnya, dengan asapnya (masa tu buat bahulu guna sabut kelapa dan arang)...aduuhhhh....cobaan! Jugak, paling aku xtahan kalu ayah nak makan bubuq kacang ka atau apa2 foods yg ada santan, maka aku la yg kena kukuq nyoq. Kena kukuq nyoq guna tangan tau...hampa penah ka? Bukan saja kuih raya, baju raya kami pon mak akan jahit sendiri. Mak jahit tangan tau!

Bila aku dah besaq sikit, sekolah menengah aku kena p boarding school. Aku tau mom is very proud of me tapi she never show that. Kadang2 aku dengki jugak dengan adik2 aku esp uji sbb dia mcm dpt perhatian lebih dari mom. Dengan duduknya aku diasrama, hubungan aku dgn mak agak jauh sikit la. Mungkin tu sbb aku menjadi bertambah kurang ajaq dgn mak. Lepaih SPM, aku dapat ITM Johor tapi aku refused to go. Masa tu aku betoi2 frust pasai x dpt p oversea. Ya la....bodoh aku jugak, ikut darah muda. Tetapi, bila aku ternampak mak menangis, baru la aku slow2 p kemaih baju aku dan akhirnya aku p jugak la ITM Johor tu.

But, again, aku terlalu ikut darah muda dan membuat satu keputusan yang paling bodoh dalam hidup aku. Aku decided to fail and not to success!. Lastly, aku quit ITM just to p keja sebagai kerani bank kat Penang. Bayangkanlah, betapa hancurnya hati mak nak tengok aku berjaya. Tapi tu lah, waktu tu hati aku terlalu keras dan hitam. Aku x pernah peduli apa perasaan mak....aku begitu sombong memenuhi tuntutan hati aku saja. Sampailah aku kahwin dan beranak pinak. Then come 1998....masa tu zaman susah. Aku pon start belajaq balik kat ITTAR. Completed diploma aku, aku pursued degree kat UPM pulak. Graduated in 2005, ayah n mom attended Graduation Ceremony aku. Aku nampak mak begitu gembira masa tu (tapi still dia tidak tunjukkan). Aku tau ayah n mom are so proud of me at that time. Alhamdulillah, at least aku dah tebus dosa aku yg lama dulu.

Aku kerja sendiri masa tu. Pernah jugak ayah tanya n suruh mintak kerja....aku angguk ja. Tapi, mak....dia x pernah tanya pun pasal tu. Aku ada buat kebun sayur kecik....baru nak mula buat. Then, mak kena stroke sebelah badan...it was in 2007. Itulah mulanya mak terlantar and i missed all the foods yg mak slalu buat. X ada sapa yang boleh replace masakan mak...not even angah, yg kami anggap sebagai Masterchef. Yang paling aku kesal ialah, semasa mak dalam keadaan mcm tu, aku ni x buat apa pun untuk menjaga mak. Aku rasa macam aku x layak nak jaga mak. So, uji yang started jaga mak. Then, in 2010, angah balik ke kampung untuk jaga mak full time. Alhamdulillah...moga ALLAH memberkati Angah sekeluarga. Dan Angah terus menjaga mak sehingga akhir hayat mak pada 2013.

Tu lah....kalau hampa semua dok ada mak lagi, jagalah mak n ayah hampa. Jaga elok-elok, beri yang terbaik. Jangan jadi macam aku ni....aku hanya mampu berdoa moga ALLAH ampunkan dosa kedua orang tuaku.

"Ya ALLAH, Kau ampunkanlah dosa kedua ibu bapaku,
Luaskanlah kubur-kubur mereka,
Terangkanlah kubur-kubur mereka,
Angkatlah siksaan kubur mereka,
Bukakanlah pintu-pintu syurgaMu untuk mereka Ya Rahman,
Tutupkanlah pintu-pintu nerakaMu dari mereka Ya Rahim"

Aminn ya Rabbal 'Alamin

Miss u mom!
Happy birthday mom!
Happy Mother's Day mom!
Love u forever!

Asta la vista bebeh, i'll be back!

Tuesday, May 5, 2015

Living In A Speeding World.....

So...it's 5th May already. Time is ticking too fast nowadays. So, where do i begin?

Hmm....ok i'll start with the sound of alarm. Pukul 12.00 tengah malam. Rupanya alarm bagitau besday Haji Harris Harun. Terkelip-kelip mata aku nahan ngantuk naip Happy Birthday Bro. Bumm....aku tidoq balik lepaih tu. Tiba-tiba dengaq bunyi lagi....aku bukak mata, rupanya bunyi alarm bangun tidoq pulak. Aih....rasa mcm sat tadi ja aku bum balik....sat sungguh no. Pukui 4.00 am...terkulat-kulat mata aku menahan pedih ngantuk. Teraba-raba aku cari tuala mandi...tiba-tiba aku terasa macam aku terpegang satu benda...lembut dan kenyal. Ohh....punggung isteri ku rupanya aku teraba....heh...heh.

Lalu ku teruskan dengan aktiviti bangun tidur ku iaitu meneran isi perut di dalam tandas. Sambil tersengguk-sengguk aku meneran...mcm nak terlelap pon ada, tapi ku tahankan jua. Selesai acara meneran, menggosok gigi dan kemudian acara yang paling menyeramkan.....mandi subuh jam 4.30am selesai hujan malam tadi. Fuh.....terbeliak biji mata ku dek kerana kesejukan air yg menerjah batang tubuh ku.

Selesai mandi, isteri ku baru bangun...terkebil-kebil dan tersenyum memandang aku. Aku pon mengangkat kening mataku padanya dan terus menuju cermin untuk melihat wajahku yang hensem (sapa x suka jangan baca blog ku ini.....:D). Aku bersiap dan mengemaskan sedikit barang aku untuk dibawa ke ofis hari ini. Turun ke bawah, betulkan pula jam tangan ku yg outdated tarikhnya. Huh....jam beli mahal-mahal...siap ansuran lagi...tapi tetap juga bengong.

Jam 4.45am...isteriku melenggang kangkung membawakan nasi goreng panas dan kopi o panas untuk santapan ku. Hmmm....dah 20 tahun kami bersama, aku xpernah jemu menghadap dan menjamah nasi goreng buatan isteriku. Ia xpernah membosankan ku. Adakalanya, aku merindui nasi gorengnya dan meminta dia membuatkannya untukku....walaupun dah pukul 10.00pm. Dia tetap akur membuatkannya....mungkin kerna keikhlasannya itu yang membuatkan aku x pernah jemu menjamah nasi gorengnya. Sebagaimana aku x pernah jemu menatap wajah nya....walaupun ada masa-masanya kami bergaduh, bertengkar, tidak bertegur sapa....namun dalam pada itu aku tetap mencuri-curi untuk menatap wajahnya. Ya....aku x pernah jemu menatap wajahnya.

Haha....emo pulak aku. 4.50am, start enjin keta n gerak ke ofis. Hadui la....mengantuknya Tuhan aje yg tahu. Dalam pada tu, hati aku ni dok dup dap jugak....saspen. Ini semua pasal dak Lunek la dok bukak crita dia jumpak hantu pocong kat jalan Kendong tu. Hampeh punya Lunek.....skrg ni tiap pagi aku lalu jalan tu aku mesti ketaq gila. Alhamdulillah...lepas jalan tu dengan tenang tanpa sebarang gangguan. Kol 5.30 am aku dah masuk highway thru Senawang Tol Plaza. Hmm...boleh tahan banyaknya keta pagi tadi. Then, kedengaran azan dilaungkan di corong suara henfon ku. So, aku pon berhentilah di RnR Seremban untuk menunaikan solat Subuh. Alhamdulillah....dapat berjemaah jugak pagi ni. 6.05am sambung balik n singgah kat umah sewa jap sbb amek sluar utk pakai esok. 

Sampai kat parking ofis kol 6.45am. Siap-siap semua n terus naik ofis. Yg baru smpi cuma si edrin n budak pompuan sorg. Tulih nama aku n trus masuk bilik. Kepala aku pening berpusing....ni sbb terlalu mengantuk lah ni. So, aku relax myself kat kerusi aku n terlelap la.....krohh...krohh...krohh....(xtau la aku berdengkoq ka dak). Mr Singh n Fer x smpi lagi. Aku terus tidoq lagi sampi kol 7.55am. Mangkit tidoq n terus p toilet n then dhuha pulak. So, skrg tgh dok update blog la....heh heh. Aku ingatkan nak tulis pasai p Terengganu ari tu...

Len kali lah kot...

Heh...heh....asta la vista bebeh, i'll be back!

Tuesday, April 21, 2015

The Armageddon

Assalamualaikum wbt.

Yo...wassup dude? Haha...me nigga. No i ain't nigga dog.... ha tu dia hampa penah dengaq dak conversation mcm tu? Slalunya dlm crita critaa gangstas nigga ada la conversations yg mcm tu. Ini saja ja pengenalan....sbb benda ni dok main dlm kepala hotak aku tadi. Sebenaqnya aku nk habaq pagi tadi aku mangkit lambat baq hang. Org azan baru aku terjaga...kol 5.49am to be exact. Aduila....sib bek la dia x buat aku tejaga kol 8 pagi ka. Kes naya......nk kata tidoq lambat mlm tadi dak jugak. Aku masuk ke kamar beradu jam 10.30 mlm. Aku pon dah set henfon aku jam 5.00am. Tapi still aku telajak laris tidoq smpi org azan.

Lepaih solat subuh, cam biasa kol 6.30 am aku dah gerak p ofis. 6.45 aku dh sampai depan masjid sultan zainal abidin @ masjid besi. Apa yg aku nmpk pagi ni...hari dh cerah time mcm tu. Hmm....aku bersyukur dan juga aku merasa resah.. Ya lah....sekarang zaman akhir zaman. Banyak ustaz suma dok pesan dah sekarang kita sudah menghampiri kiamat. Hari penghapus segalanya......The Armageddon kata omputeh. Cumanya yg memberi kelegaan kpd ku ialah hari ni hari Selasa dan bukan Jumaat. Kerna kiamat itu hanya akan berlaku pada hari Jumaat.

Persoalannya, bukanlah hari itu hari kiamat atau apa, persoalan yg bermain di kepala hotak aku ialah sejauh mana persediaan ku atau bekalanku yang telah ku sediakan untuk mengembara di alam seterusnya. ALLAHURABBI.....terasa kerdilnya diriku ini mengenangkan perkara tersebut. Perjalanan seterusnya bukanlah perjalanan yang main-main.....perjalanan yang kekal abadi. Hanya ada dua pada masa itu, syurga atau neraka. Time tu aku rasa, org yg cipta lagu syurga atau neraka pon tentu tak terkata apa-apa dah kot kerna dia sendiri akan terkaku melihat apa yang terbentang dihadapan matanya. Even, Dio yg dok nyanyi lagu Heaven and Hell tu pon dok terjerit-jerit dah kot dalam Hell No.7!

 Dalam dok cerita bab heaven n hell ni, mai pulak Mr Singh p ajak makan. Pause la sat....

http://lh5.ggpht.com/-WD3LQoCjWzs/VEEtFkkFozI/AAAAAAAAA_Y/0xnqre2cPB8/s1600/IMG_20140927_164553.jpg

Burrppp....alhamdulillah. Hampa dah makan ka? Depa bawak aku p pekena beriyani mamak kat Presint 15 tadi. Sedap beriyani mamak tu. Dulu aku suka makan beriyani kambing kat situ. Harga dia baru RM15 and it's worth it. Kali kedua aku p....that is a day before GST....harga dia jadik RM25! Dank! Terkejut aku....sib bek ada bawak duit lebih...kalu dak mau terbogey lari balik ofis. So, tadi p makan, aku cuma amek beriyani ayam saja lah. Downgrade ckit la....apa buleh buat. Tapi, sebelum amek aku tanya dulu mamak yg ceduk nasi tu...."beriyani kambing berapa? 15...." dia jawab. Ish....aku jadik pelik pulak. Pasai apa aku kena RM25 hari tu. So, xpa lah...aku makan dulu. Lepaih makan pekena teh tarik dia...nallarekek! Thorbaek bro! Pas tu kami p bayaq.....beriyani ayam aku RM12.50 and teh tarik is RM1.30. Sambil2 tu aku tanya Mr Cashier tu, beriyani kambing how much? Dia senyum and jawab...RM25! Puiiii.....dalam hati aku kata mamak ni mmg x synchronised each other laa......

So, bro....wherever u go to eat...esp mamaks' restaurant, ask the price before u eat. And that's the lesson for today!

Asta la vista bebeh! I'll be back!!!


Monday, April 20, 2015

For Those About To Rock, We Salute You!


Intense-looking young man holding a microphone close to his mouth

Assalamualaikum wbt.

What's up nigga? Heh...heh....nigga menatang apa plak nih? Nigga ni stail rappers kulit hitam US dok panggey (kira mcm kutuk gurau) la geng depa. Bukan apa....balik solat tadi punya lah panaih. Bila masuk bilik, rasa sejuk ja...fuh lega. So, aku pon start la dengaq lagu kat henset aku. Lagu first lagu si 50 cents. Tu yang aku pon dok jadik black nigga tadi tuh. Hampa kenai ka 50 cents ni? xpa, jgn risau...xkenai pon xpa. 50 cents ni nama asai dia ialah Curtis James Jackson III. Dia guna nama 50 cent ni sempena nama sorg perompak di Brooklyn pada tahun2 80-an.

Aku suka tengok 50 cents ni sbb body dia. Dia ada satu body yg cukup superb...awesome...lah bagi aku. Cukup mantap body dia....tapi aku tau mmg seksa la kalu nak try buat mcm body dia tu. Lagu2 dia pon aku suka dengaq pasai dia mmg x ikut skrip punya. Keja mencarut ja kalu hampa dengaq lagu2 dia. Kalu tengok video muzik dia lagi la...kurang sikit dari video XXX ja. Pompuan dlm tu suma x cukup baju :D. Rupanya bakat dia ni spotted by Eminem....kenai ka? Ni sorg lagi rappers yg aku cukup minat. Eminem yg bawak dia naik. Dan during karier dia, dia pernah juai 30 juta album worldwide. Huh.....gila khinzir betoi...lagu mencarut sampai 30 juta....worldwide beb! Camana depa buat tu? Aku pon heran la.....

Hmm....la ni dok dengaq lagu Blitzkrieg (Metallica). Heh...heh....lagu2 dlm henfon aku ni campoq2. ampa nak tau, pagi tadi aku sampai ofis lambat. Kol 7.35 baru sampai kat tempat parking. Pagi tadi aku mangkit awai dah...koi 4 jaga dah. Paih tu kunci pulak koi 4.15...lena balik. Jaga pulak...lena lagi...last2 wifey aku gerak dah koi 5 pagi. "Abg tidoq balik ka?" kata dia....memang la aku tidoq balik. Kalu aku jaga, dah tentu la aku dah siap mandi. Hmm...sib bek la hang wife aku, aku sayang bangat kat hang. Kalu dak memey aku tampaq la kalu hg dok tanya soklan2 mengarut mcm tu. Ishh.....best aih lagu ni.....

Dah siap pa suma....aku pon trun bawah mkn nasi goreng kesukaan ku heh heh......5.30 aku pon gerak dgn lajunya 110km/j ikut jln kampung. Singgah masjid solat subuh then jalan trus ke ofis. Hmm....sebenaqnya aku mmg rasa malaih gila nk p keja ari ni. Tapi ku gagahkan jua diri ku yg lemah ini. Paih tu buleh telupa pulak ari ni 1 Rejab....patutnya aku start la posa. Hmm....xpa lah, dipanjangkan umur kita start posa next week lah. Ni salah satu sunnah Nabi SAW yg cukup payah nak buat. Posa Isnin Khamis....ustaz kata Nabi SAW xpernah miss posa ni. Satu lagi posa putih....tau dak posa putih? Posa putih ni posa pada 13, 14 dgn 15hb bulan Hijriyyah...pon salah satu lagi dari Sunnah Nabi SAW.

Sebenaqnya aku ada satu isu nak ku utarakan dalam penulisan ku ini....tapi macam xbest ja. Mungkin x kena waktu dia kot. Xpa....hopefully the time will come for me to write it.

Well....For Those About To Rock, We Salute You!

Asta la vista bebeh, i'll be back!!!

Thursday, April 16, 2015

I'm Back........again?

Assalamualaikum wbt and a very good day to all of u peoples...

Hampa suma apa habaaaaqqqqqqqqqqqqqq?Cewah....dah macam buat konsert rock kat expo Aloq Staq plak aih. Heh..heh...zaman-zaman sekolah dulu kami curi-curi keluaq p Aloq Staq p tengok konsert rock kapak kat expo. Depa main lagu apa pon kami semua pakat dok menari mcm org gila. Hat best nya tempat tu jadik lapang sikit la pasai org suma dok ketepi takut kami terlanggaq depa. Kami buat bulat paih tu bantai menari...haha...macam-macam stail ada. Ada hat menari macam cina naga, ada hat macam hindu, hat buat menari red indian pon ada...hahaha...macam-macam.

Hmm....lama jugak aku stop menaip no. Bukan apa, masa tu ofis hat kami tumpang tu dah x brapa syoq dah. Depa kat sana suma dok usyar kami semacam ja. Aku jadik boring gila dok sana tu. Paih tu...kami kena pindah p Precint 3 pulak. Ingatkan floor kami dah siap...rupanya kena tumpang ofis org plak. Hmm....sama jugak la keadaannya. We are not welcomed there.....pegawai-pegawai hat ada kat situ ada yg ok ada yg x ok ada yg x tunjuk respon langsung...huhu...sabaq ja la. Tapi, hat paling aku menyampah skali big boss kat floor tu la. Ada ka dia sound kawan aku, si Zana tu. Macam ni...kawan aku si Zana tu ada la tulih nama kat white board yg ada kat partition tu. Hmm.....silap...rasanya aku yg tulih nama kat situ. Ya la, takut ada yg tersalah duduk...jadik aku tulis la nama. Big boss tu boleh sound Zana..."kenapa kamu tulis nama kat white board ni? Ni k#%$*& punyalah...kenapa conteng?". Mak ai....menyirap air sirap la darah aku. Kepala hotak dia nak claim jabatan dia punya. X tengok ka sticker tu kan ada lambang Persekutuan tu....ni harta Ahmad Albab yang punya la....hahaha...bodoh punya jun!

Macam tu la kami duduk kat floor tu....ada la dua bulan kot. And ...sekarang kami dah pindah masuk floor kami sendiri...our own room...walaupun berkongsi. Heh...heh...roommate aku...En F******, org Mersing tapi skrg dah P.R. Melaka. Dia ni is a marvellous guy....hebat orangnya. He knows so much pasal perjalanan perakaunan Kerajaan ni. And lastly dia kena kidnapped masuk Unit Kecil Pelarasan Akaun....huh ni suma Kak Leha punya pasal la ni. Apa pon...aku rasa lega sikit la bila dah masuk bilik sendiri ni. More over, netbook aku ni pon dah ok balik. Ni...aku taip ni guna netbook aku la. Hampa jangan dok ingat aku taip ni guna komputer ofis no.....heh heh....

Rasa macam banyak aku nak cerita  tapi banyak yang x brapa syoq la kalu nak crita. Xpa lah....len kali kita crita lah.....heh heh

Asta la vista bebeh....i'll be back!!!

Thursday, December 18, 2014

Dunia Mistika.....har....har....har.....

Assalamualaikum n a very good morning.

Well....it almost noon dude. it's not two minutes to midnight, it's forty minutes to noon....suruh Iron Maiden buat album baru. Aku blajaq english kat sekolah dulu cuma dengaq lagu Iron Maiden ja, paih tu ada satu dictionary oxford satu kat tangan. Dictionary tu cukup baguih...harga dia masa tu RM70.00 ja. Cikgu kelaih aku paksa beli.....Mr Nicholas Wood nama dia (dengaq cerita dah masuk Islam n kawin org Kedah, wallahuaklam). Anyway, dia tu mmg keghaih cara dia berjalan. Takdak lenggang langsung...memang macam robot. Pasai tu kot dia dapat nama Woods. Tapi, dia mengajaq ok jugak la. Agaknya dia mmg dah maklum yg kelaih dia ajaq tu mmg kelaih yg sumanya "superb" english depa kot :D.......hahaha. Aku kelaih set 5 masa tu, form 4 1985. So, aku ni mmg suka dengaq lagu rock masa tu especially Iron Maiden la. Aku pinjam walkman sapa tau masa tu....so, sambey dengaq sambey bukak dictionary. Alhamdulillah, aku xdak la bangang sangat english aku la ni.

Iron Maiden ni, aku minat sangat pasai dia punya lagu n irama. Lagu dia ni, banyak cerita dalam tu. Contohnya Flight of Icarus...dia cerita pasai dewa Greek Icarus yang cuba terbang guna sayap yang bapak dia cipta. Atau lagu Aces High yang menceritakan pasal British Royal Air Force....yang lagi best sebelum lagu tu dia boh words by Britain PM, Winston Churchill...." we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills, we shall never surrender!".....hmm memang best lagu dia. Nak nak dengaq pulak konsert dia Life After Death.....superb ah performance depa.

Lagu-lagu depa ni written by Steve Harris dengan lead vocal dia Bruce Dickinson. Bruce ni holder of B.A. in History, Steve Harris tu pulak asalnya nak jadik professional footballer. So, no wonderlah kalu lagu-lagu depa ni banyak berunsur sejarah. Cuba dengaq album Powerslave....gambaq depan dia pon tunjuk gambaq Eddie jadik Spinx...heh heh eddie ni ialah maskot Iron Maiden.

Ok, aku sebenaqnya bukan nak cakap pasai Iron Maiden. Aku nak crita, pagi tadi aku saja la ajak dua tiga org officemate ni p makan lunch minggu depan kat Kedai Bunian. Hampa tau ka Kedai Bunian ni? Dia ni kat jalan nak ke Bandar Baru Salak Tinggi dari Putrajaya...dekat Kg Sg Merab....ada yang kata Kg Limau Manis. Tapi yg betul nya kat Kg Sg Merab la.Specialty nya Kedai Bunian ni masakan dia diorg cakap sodap. Menu dia hari Isnin dgn Khamis ialah Gulai ketam, ikan kicap, ayam goreng and sayur. Hari Selasa gulai udang galah, sambal ayam, ikan goreng n sayur. Hari Rabu gulai ayam kurma, sambal udang, sambal terung n ikan masin goreng. Jumaat n Ahad sarapan sahaja and Sabtu salah satu menu yg sebut tadi. Aku x pernah la p makan lunch kat situ tapi hari tu ada la si Haji Harris bawak aku p breakfast kat situ. Nasi lemak dia wrapped dengan telur dadar dengan ikan masin bulu ayam, timun sikit. Sambal dia sedap tapi podeh ya amek. Dalam podeh tu pon, semangkuk kecik jugak la aku abiskan.

Dalam empat org yang aku ajak tadi, ada sorg, si anim reply balik kata takut nak g sbb ada org halus kata dia. Dia cerita staff kat ofis lama dia ada nampak benda tu. Bila aku tanya sapa dia, dia sebut nama Sharmila dgn Puan Gee. Aku x brp heran sgt kalu Sharmila yang nampak sbb dia tu hindu. Hindu ni kan menyembah apa sahaja benda yang dia nampak macam magic. So, x mustahil kalu org bunian tu jelmakan diri dia kat depan Sharmila tu. And as for Pn Gee pulak, mungkin dia ni special case yang mana ALLAH bukak kan hijab alam ghaib pada dia mcm si Shamil anak bang lang aku. Tapi, yang si anim ni takut sangat, tu yang mcm tergendala plan kitorg ni. Aku pun rasa pelik jugak....xmo cakap lebih aa nanti rasa macam takabbur pulak nanti ALLAH uji aku. Aku x leh tahan ujian tu. Na'uzubillahiminzalik......

Ok lah, cukup aku merapu takat ni dulu. Nanti aku cerita lagi na.....

Asta la vista bebeh. I'll be back!


Tuesday, December 16, 2014

Singha.......

Assalamualaikum wbt. and a very good morning....

Walla.....dh mcm nak debate pulak. Sekolah aku masuk final Perbahasan Piala Perdana Menteri 1986 (Bahasa Malaysia) and kami menang tau. Cikgu yang in-charge masa tu, Puan Sophia Ramli, punya la dia happy...well she deserve it. Kawan aku, Azlan Zainol Abidin, jadi pembahas terbaik and i m so proud for u my fren! As for me, aku tetap macam tu lah......hahaha

Dah berapa hari dah aku x menaip blog ni.....mmg aku ni mcm tu perangainya. Hangat-hangat taik lembu, penah dengaq ka? X penah kan.....memang la. Mana ada hangat-hangat taik lembu, taik ayam ada la. Pasai pa depa x kata taik lembu? Pasai dia nk tunjukkan usaha org tu yg sekejap sangat. Kalu taik lembu, hangat dia lama lagi dari taik ayam. Taik ayam ni, dia hangat masa keluaq dari buntut ayam tu ja. On the way, dia nk jatuh ke tanah....dah sejuk dah. Tu menunjukkan betapa seseorg itu hanya punya usaha yang sekejap sahaja dalam melakukan sesuatu perkara.....

Hari tu balik kampung....x berapa nak ceria. Jadi, x mau la cerita pasai balik kampung. Nak cerita apa? kat ofis baru ni, aku ada sorg kawan baru, aku panggey dia Mr.Singh ja.....Dia ni dalam 30an plus la. Org Ipoh. A nice guy....well, kawan aku Singh yg lain pon suma nya a very nice guy. Tah la, org Sikh ni senang buat kawan bagi aku lah. Dari sekolah rendah aku ada kawan Singh, aku ada Ranjit Singh...Charnjit Singh...then masa aku keja di HSBC Penang, cikgu aku Jagjit Singh.

Jagjit Singh ni org muda (masa tu la).....with a very big belly. Dia ni sorg yg kuat mabuk. Masa tu Branch Manager kami melayu yg kuat minum arak.....even kat umah dia siap ada mini bar and full of that shit stuffs. So, as a new guy, aku ni macam org bodo la dok ikut apa yg depa dok sruh. So, one day, this manager buat majlis sambutan aidilfitri kat umah dia tu. Aku pi dgn Aza, roomate aku kat rumah kat Penang tu (satg aku cita pasai umah tu). Kami sampai dh dekat maghrib (awat la yg p time maghrib)....sampai ja aku tengok manager tu mata dah kuyu....maknanya dia dah mabuk. Astaghfirullah....sambutan aidilfitri with all the boozes....na'uzubillahiminzalik. Then Jagjit datang and sruh aku mnum. Aku refused...alhamdulillah, stand aku ckup kuat masa tu. Backed up by kak B (aku lupa nama this sweet lady)...dia dok defended aku. Jagjit Singh ni member of Hash Harrier House...satu organisasi yang merapu la bagi aku...tapi depa dok buat jugak la keja keja kebajikan....style depa la. So, Jagjit ni ada dok cita kat aku dua tiga jokes la....aku share sini:

1) There was a woman from Peru, who had nothing to do, so she sat on the stairs, counting her hairs, there was two thousand two hundred and twenty two......
2) There was a woman from Eeling, who had a peculiar feeling, so she sat on the stack, open her crack, and start pissing from bottom to the ceiling....
3) In Africa there is a bird called ooo...aaa..aaa....birds. Why they were called that name? Coz these birds had a very big balls that whenever they land on earth and theirs balls touched the ground and they start screaming....oooo....aaa...aaa.....

That is form Jagjit.....hahahaha!

Masa keja kat Penang tu, tahun 90, masa tu kos kehidupan dah cukup tinggi. Gaji aku as a kerani cuma RM460.00. Tolak EPF RM46.00, SocSO RM1.50, tinggai berapa duit aku? RM412.50. Mula2 aku sampai, Yunuih Mat tolong cari rumah utk aku, jumpak la kawan dia nama Yahya....duduk dekat dgn tapak pesta Sg. Nibong. Aku ingat rumah apa....rupanya tu dia rumah besaq gila. Aku dok ada la dalam seminggu kot...paih tu bila dah masuk keja aku kenai dgn Aza ni. Dia offer aku dok umah dia kat Jalan Sultan Azlan Shah tu. Jgn main-main oo....kira standard org kaya jugak aku. Selang lima nam umah tu, umah Boon Siew....jutawan Honda tu. Umah Aza ni actually is an old bungalow tepi laut. Depan umah tu is an old English cemetery...depa kata Sir Francis Light punya kuboq ada kat dalam tu. Bungalow tu run by a couple, an old couple.....a very old couple. Dia ada tiga tingkat with a huge space. So, this couple dia divide dua space...ada ruang utk jln tengah2. Paih tu, space tu tadi dia blocked kan buat mcm bilik dgn satu pintu. Satu pintu rental is RM120.00. Tu dia.....bilik yg besaq sikit ja dari lubang kuboq, rega dia RM120.00. Mahai gila.

So, aku kongsi dgn Aza...dia ada katil, aku tidoq ataih lantai. Bilik tu ada tingkap, bukak ja tingkap tu...what a beautiful scenery......and old cemetry....damned! So, mcm tu lah kehidupan kami. Kalu nak dengaq radio, just pasang telinga sbb neighbours next door dok pasang radio...sebelah kanan melayu, sebelah kiri india. Kalu nak tengok tv, aku ngan Aza nnt p jalan towards KOMTAR, and singgah makan roti canai sambey tengok tv. Kalu nak tengok blue film, balik bilik, selak kalendar, tu dia....real punya blue film. Hat melayu sebelah tu, couple living together. hat jantan keja kilang, hat pompuan janda anak satu, x keja, org Sg Petani. kalu nak tengok blue film Tamil, switch  bilik sebelah sini pulak. Baik punya nallarakek....hahahaha.....

Hmm....mcm tu lah kehidupan aku masa mula-mula keja dulu, takdak kualiti. Tapi...life must go on. Aku dok situ pon x lama...paih tu berenti HSBC aku balik KL, keja Mayban Finance pulak.....Ok lah...cukup-cukup sini dulu...nanti aku sambung lagi.

Asta la vista bebeh, i'll be back!